富山米について

更新日:2023年12月18日

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Toyama Rice

Rice was historically the main source of prosperity in what is now Toyama Prefecture, and it remains the backbone of the area’s agriculture as well as the staple of its culinary culture. Toyama faces the Sea of Japan to the north while mountains rise in the other three directions. Several rivers fed by mineral-rich water from the mountains flow toward the sea through sweeping, fertile plains. Along with the region’s hot, humid summers and cold winters, this environment is considered ideal for rice cultivation.

In mountainous Tateyama, where some of the rivers nourishing the plains below originate, Toyama rice can be savored in many forms. Onigiri (rice balls) are popular with hikers and are an ideal on-the-go meal. Shops and restaurants near Tateyama Station, such as Shitaka and Aoki, serve them wrapped in nori seaweed or, as is customary in Toyama, enveloped in tororo kombu (kelp seasoned with vinegar and shredded into thread-like strips).

Aoki also offers a “lava curry,” a dish it created with the help of the nearby Tateyama Caldera Sabo Museum. The dish features Toyama rice molded into shapes resembling geological features on Mt. Tate and doused with curry to mimic lava flows from the volcano.
 

富山米

稻米在歷史上一直都是富山繁榮的主要來源,現在也是該地區農業發展的基礎,飲食文化的核心。這裡面臨日本海,四周被山巒環抱,來自山脈富含礦物質的水源帶給下流平原豐富肥沃的養分最終流入大海。富山縣夏季炎熱潮濕,冬季寒冷,造就了種植水稻的理想地點。

富山平原河流的源頭立山山麓,可以品嚐到用富山米做成的各種料理。其中非常方便隨身攜帶的飯糰最受登山者的歡迎。在立山站附近的「ONIGIRI志鷹」和「AOKI」等飲食店都可以買到,有用海苔包的飯糰或富山當地特產昆布切絲所包成的飯糰。

來飲食店「AOKI」還可以嚐嚐看與立山砂防博物館合作開發的「溶岩咖哩」,這是用米飯塑造成立山地形,再以咖哩醬模擬火山熔岩流出的創意料理。
 

富山米

米は歴史的にいま富山県である地域の主要な繁栄源であり、現在もこの地域の農業の基幹であると同時に食文化の中心である。富山県は、北は日本海に面し、他の方向は山々に囲まれている。山々から流れるミネラル豊富な水を水源とする川が、肥沃な平野を海に向かって流れている。夏は高温多湿、冬は寒冷で、稲作には理想的な環境である。

平野部を潤す川の源流がある立山山麓では、富山米をさまざまな形で味わうことができる。おにぎりはハイカーのおやつとして人気があり、外出先での食事に最適だ。立山駅近くの「志鷹」や「あおき」などの店では、海苔で巻いたり、富山の風習であるとろろ昆布で巻いたりしている。

立山カルデラ砂防博物館と共同で開発した「溶岩カレー」は、富山米を立山の地形に似せて成形し、火山から流れ出る溶岩に見立てたカレーソースをかけたものだ。このカレーは「あおき」などで味わうことができる。
 

この記事に関するお問い合わせ先

商工観光課 観光交流係

郵便番号:930-0292
富山県中新川郡立山町前沢2440番地 庁舎2階
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